fot. Barbara Wiśniowska / Idziemy
Wtedy ziemniaki wydawały mi się nudne i niezbyt lubiłam dotykać ich skórki obsypanej ziemią. Do dziś obieram je w rękawiczkach, ale nie narzekam już na nudę. Bardzo lubię z nimi eksperymentować.
Czy są niezdrowe i tuczące? Wszystko zależy od sposobu ich przyrządzenia... i ilości, jaką nałożymy sobie na talerz: 100 g gotowanych ma 80 kcal, a smażonych – prawie 300 kcal; tracą też wtedy wartości odżywcze, których miałyby sporo, a zyskują rakotwórczy akryloamid. Ziemniaki gotowane zawierają dość dużo witaminy C i witamin z grupy B, oprócz tego mnóstwo potasu oraz wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan, selen i żelazo. Są źródłem wysokiej jakości białka, a ich skórka jest bogata w błonnik. Najzdrowsze są właśnie gotowane w skórce na parze. Są także bogate w fitoskładniki, wiele z nich to przeciwutleniacze ważne dla naszego zdrowia – zapobiegają nowotworom, cukrzycy i chorobom serca. Zatem nie warto oceniać ich tylko po wysokim indeksie glikemicznym.
Ziemniaki ugotowane, a później schłodzone zawierają najwięcej skrobi opornej. W eksperymentach naukowych zwierzęta karmione skrobią oporną wykazywały zmniejszoną oporność na insulinę. Oznacza to, że ich ciała były bardziej skuteczne w usuwaniu nadmiaru cukru z krwi.
Gotowane ziemniaki purée zwiększają uczucie sytości podczas posiłku, a tym samym zmniejszają ilość spożywanych pokarmów. Są zdrowsze niż ryż i makaron.
Zielone ziemniaki są trujące, podobnie jak ich liście i owoce. Zawierają solaninę, która w wysokich stężeniach jest toksyczna. Dlatego nie jemy ziemniaków w kolorze zielonym ani ich kiełków. Najwięcej tej substancji jest pod skórką, dlatego obieranie może pomóc. Jednak jeśli jest jej dużo, będzie obecna także w środku bulwy, a obróbka termiczna nie zmniejszy jej ilości. Dobrym pomysłem jest więc jedzenie młodych ziemniaków, które nie przygotowują się do kiełkowania i które właśnie pojawiły się w sklepach. Nie bójmy się, że przyjechały z Południa. Na pewno są o tej porze roku zdrowsze niż te pełne kiełków.
ZUPA ZIEMNIACZANA ZE SZPINAKIEM
Składniki: 400 g ziemniaków | 150 g szpinaku | 100 g tartego parmezanu | 4 żółtka | 800 g wody | łyżeczka soli | 1/4 łyżeczki imbiru | kiełki cieciorki
Sposób przygotowania: Warzywa, żółtka i przyprawy gotujemy przez 15 minut, a później miksujemy na gładko. Parmezan i kiełki dodajemy bezpośrednio przed spożyciem.