13 maja
poniedziałek
Serwacego, Roberta, Glorii
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Nieprzetłumaczalne

Ocena: 5
13179

fot. Barbara Wiśniowska

Serce rwało się w Tatry, które wyskakiwały nagle z równiny – inaczej niż u nas. Dlatego w tym roku po raz kolejny celem podróży była Słowacja, a później polskie Tatry. Na Słowacji jest pięknie, względnie tanio, znajome kwiaty na szlakach, podobny język. W dzieciństwie naoglądałam się słowackiej telewizji, więc myślałam, że łatwo się porozumiem. Tymczasem w restauracji nie mogłam się domyślić, czym jest kofola čapované. Pytałam, czy to cola gazowana, ale kelnerka jak zacięta płyta odpowiadała, że nie, że kofola to kofola. Nie dogadałyśmy się, później sprawdziłam tę zagadkę w internecie. Zamówiłam pyszny deser i nie żałuję.

MINISERNICZKI KARMELOWE (ilość na 4 pucharki)

Składniki
Pierwsza warstwa: 300 g twarogu zmielonego lub serka śmietankowego | 400 g jogurtu greckiego | 2 łyżki cukru pudru | 1 łyżeczka cukru z wanilią |
4 łyżeczki kruszonych ciastek
Druga warstwa: 300 g cukru lub ksylitolu | 90 g masła | 200 ml śmietany 30% | pełna łyżeczka soli morskiej
Bita śmietana: 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% | czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie) | dodatki smakowe – ekstrakt waniliowy, amaretto (opcjonalnie)

Wykonanie:
Jedno opakowanie śmietany, mieszadła miksera i naczynie miksujące schładzamy. Pokruszone ciasteczka wsypujemy po równo na dno szklanek. Pozostałe składniki pierwszej warstwy miksujemy na gładką masę i wylewamy ją na okruszki. Cukier lub ksylitol topimy na bardzo małym ogniu w rondelku o grubym dnie. Nie wolno przypalić. Karmel z ksylitolu będzie mieć jasny kolor. Kiedy się roztopi, dodajemy masło i podgrzewamy do roztopienia. Solimy. Dodajemy śmietanę. Najpierw będzie wyglądać, jakby się zwarzyła, ale to tylko stan chwilowy, musimy lepiej rozmieszać. Studzimy do momentu, kiedy nie będzie gorąca, ale jeszcze pozostanie płynna, i wylewamy na desery.

Zimną śmietanę ubijamy zimnym mikserem przez minutę. Wtedy możemy dodać cukier i miksować dalej do połączenia składników. Śmietana jest gotowa, kiedy po wyjęciu mieszadeł pozostają na niej sztywne wzorki. Wtedy nie kontynuujemy miksowania, bo zamieniłaby się w masło. Dekorujemy nią serniczki.

  Idziemy nr 34/2023

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

NIEDZIELNY NIEZBĘDNIK DUCHOWY - 12 maja

VII Niedziela Wielkanocna
Uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego
Idźcie i nauczajcie wszystkie narody.
Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Mk 16, 15-20
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego) 



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter