6 czerwca
czwartek
Norberta, Laurentego, Bogumila
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Nieprzetłumaczalne

Ocena: 5
14085

fot. Barbara Wiśniowska

Serce rwało się w Tatry, które wyskakiwały nagle z równiny – inaczej niż u nas. Dlatego w tym roku po raz kolejny celem podróży była Słowacja, a później polskie Tatry. Na Słowacji jest pięknie, względnie tanio, znajome kwiaty na szlakach, podobny język. W dzieciństwie naoglądałam się słowackiej telewizji, więc myślałam, że łatwo się porozumiem. Tymczasem w restauracji nie mogłam się domyślić, czym jest kofola čapované. Pytałam, czy to cola gazowana, ale kelnerka jak zacięta płyta odpowiadała, że nie, że kofola to kofola. Nie dogadałyśmy się, później sprawdziłam tę zagadkę w internecie. Zamówiłam pyszny deser i nie żałuję.

MINISERNICZKI KARMELOWE (ilość na 4 pucharki)

Składniki
Pierwsza warstwa: 300 g twarogu zmielonego lub serka śmietankowego | 400 g jogurtu greckiego | 2 łyżki cukru pudru | 1 łyżeczka cukru z wanilią |
4 łyżeczki kruszonych ciastek
Druga warstwa: 300 g cukru lub ksylitolu | 90 g masła | 200 ml śmietany 30% | pełna łyżeczka soli morskiej
Bita śmietana: 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% | czubata łyżka cukru pudru (opcjonalnie) | dodatki smakowe – ekstrakt waniliowy, amaretto (opcjonalnie)

Wykonanie:
Jedno opakowanie śmietany, mieszadła miksera i naczynie miksujące schładzamy. Pokruszone ciasteczka wsypujemy po równo na dno szklanek. Pozostałe składniki pierwszej warstwy miksujemy na gładką masę i wylewamy ją na okruszki. Cukier lub ksylitol topimy na bardzo małym ogniu w rondelku o grubym dnie. Nie wolno przypalić. Karmel z ksylitolu będzie mieć jasny kolor. Kiedy się roztopi, dodajemy masło i podgrzewamy do roztopienia. Solimy. Dodajemy śmietanę. Najpierw będzie wyglądać, jakby się zwarzyła, ale to tylko stan chwilowy, musimy lepiej rozmieszać. Studzimy do momentu, kiedy nie będzie gorąca, ale jeszcze pozostanie płynna, i wylewamy na desery.

Zimną śmietanę ubijamy zimnym mikserem przez minutę. Wtedy możemy dodać cukier i miksować dalej do połączenia składników. Śmietana jest gotowa, kiedy po wyjęciu mieszadeł pozostają na niej sztywne wzorki. Wtedy nie kontynuujemy miksowania, bo zamieniłaby się w masło. Dekorujemy nią serniczki.

  Idziemy nr 34/2023

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 7 czerwca

Piątek, IX Tydzień zwykły
Uroczystość Najświętszego Serca Pana Jezusa
Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode Mnie,
bo jestem cichy i pokornego serca.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): Mk 12, 18-27
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)
Nowenna do św. Antoniego z Padwy 4-12 VI



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter