18 kwietnia
czwartek
Boguslawy, Apoloniusza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Na Wielkanoc zawsze ser

Ocena: 0
3220
Pascha jest jak luksusowe lody waniliowe – zachwala Marianna Otmianowska, dla której ten deser stanowi niezbędny składnik wielkanocnego menu. Po raz pierwszy spróbowała go na urodzinach cioci Małgosi z Ciechanowa. Był przepyszny! Namówiła więc mamę, żeby zrobić paschę na Wielkanoc. – Mama jest ze „szkoły sernika” i nie ma własnego przepisu na paschę, ale znalazłyśmy go w klasycznej książce „Kuchnia Polska”. Trzeba było utrzeć ser z cukrem w makutrze i dodać śmietankę zagotowaną z masłem. Ile przy tym było stresu! Bałam się, że masło się zwarzy albo że masa będzie za rzadka. Nie wiedziałam też, jakiej ściereczki – lnianej czy bawełnianej, gęstej czy rzadkiej – użyć do odciśnięcia masy ani jak usuwać serwatkę – wspomina. Pascha wszystkich zachwyciła, więc Marianna robiła ją co roku. Do pomocy angażowała tatę i braci. Zawsze jednak towarzyszyło jej napięcie: czy wszystko się uda?

Rok temu Marianna dostała oryginalny przepis cioci z Ciechanowa. – To najlepsza pascha na świecie! – zapewnia. – Przepis tak naprawdę jest bardzo prosty. Nie potrzebujemy sera, tylko mleko. Trzeba je zagotować, a potem wlać śmietankę rozbełtaną z jajkami i kwasek cytrynowy. Wtedy masa na naszych oczach się rozwarstwia i… powstaje ser. Nie muszę się bać, że coś się zwarzy, bo właśnie musi się zwarzyć! – podkreśla. Po odciśnięciu gęstej masy przez ściereczkę (pieluszka tetrowa!) dodaje się do niej masło z cukrem i bakalie. Marianna poleca zestaw: figa, skórka pomarańczowa i płatki migdałów. By pascha nabrała odpowiedniej konsystencji, musi stać w lodówce całą noc.

Dobrze, że nowy przepis jest łatwiejszy, bo paschy trzeba coraz więcej: w rodzinie przybywa amatorów tego deseru. Są bratowe i szwagrowie, teściowie i małe dzieci. Dziś pomagają jej mąż i synek, o ile działalność trzylatka można nazwać pomocą. – Robienie ciast świątecznych samemu jest nudne – wyjaśnia Marianna ze śmiechem. – A wspólne przygotowanie to zupełnie co innego: sama przyjemność!

PASCHA NAJLEPSZA

Składniki: 4 litry mleka 3,2% • ¾ litra śmietanki 36% • 10 jaj • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego • szklanka cukru • 400 g masła • laska wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) • bakalie według uznania: figi, suszone morele, skórka pomarańczowa, daktyle, migdały, orzechy.

Sposób przygotowania:
Mleko zagotować. Śmietankę wymieszać z jajkami i kwaskiem cytrynowym, następnie wlać do gotującego mleka, by wytrącił się twarożek. Gdy masa ostygnie, odcedzić ją przez sitko wyłożone pieluszką tetrową, związać brzegi pieluszki i zostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu, aż masa obcieknie (serwatkę warto zachować i ewentualnie później dodać do masy, gdyby okazała się zbyt gęsta). Cukier utrzeć z masłem i połączyć z masą serową. Dodać wanilię i posiekane bakalie. Przełożyć do miski i schłodzić w lodówce. Przed podaniem wyłożyć paschę na talerz, udekorować bakaliami lub owocami sezonowymi, jeśli są dostępne.

Hanna Dębska
fot. Hanna Dębska/Idziemy
Idziemy nr 16 (448), 20 kwietnia 2014 r.


PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 18 kwietnia

Czwartek, III Tydzień wielkanocny
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba.
Jeśli ktoś spożywa ten chleb, będzie żył na wieki.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 44-51
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter