fot. Barbara Wiśniowska
Dlaczego tak wielu postanowień nie realizujemy? Bo chcemy zmienić wszystko od razu. W styczniu postanawiamy: że schudniemy, najlepiej o 40 kg, będziemy codziennie ćwiczyć przez godzinę, chodzić na piechotę do pracy i do sklepu, spędzać więcej czasu z rodziną, przestaniemy oglądać telewizję, zaczniemy czytać książki… i tak dalej. Nasz mózg, kiedy widzi taką przerażającą i długą listę, stwierdza: tego nie da się zrobić, odpala lęk i w rezultacie nie robimy niczego.
Japońskie korporacje wpadły na pomysł, jak ominąć lęk i pomóc pracownikom w rozwoju. Zmiany wdraża się małymi krokami. Kiedy zmiana wydaje się tak łatwa, jakby jej wcale nie było, i w dodatku taka, że nas cieszy, ma szansę zakończyć się sukcesem.
Jak zacząć zdrowy tryb życia? Może ćwiczyć przez trzy minuty dziennie? Może pić jedną kawę zamiast dwóch? Może zmienić słodzone nadzienie pierogów na warzywne?
PIEROGI BEZGLUTENOWE
Składniki: farsz: mały brokuł | ser lazur/feta/cheddar tarty
Gotujemy brokuł do miękkości. Jeśli jest pocięty na małe różyczki, wystarczy gotować 7 minut. Sprawdzamy, czy da się rozgnieść widelcem, ewentualnie gotujemy jeszcze przez chwilę. Rozgniatamy i łączymy składniki widelcem, nie mikserem.
Ciasto: 40 dag mąki kukurydzianej | 1 jajko | pół lub 3/4 szklanki wody | 1/3 łyżeczki soli | 5–10 dag masła
Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do garnka. Do świeżo ugotowanej gorącej i osolonej wody wrzucamy masło, żeby się rozpuściło, zalewamy mąkę. Potrząsamy garnkiem, po paru sekundach (kiedy już nie parzy) zagniatamy ciasto, dodajemy jajko i znów zagniatamy. Gorąca woda nada ciastu elastyczność. Na posypanej mąką powierzchni wałkujemy ciasto do grubości ponad 2 mm i tniemy na kwadraciki lub szklanką wykrawamy kółka. Na każde kółko w środek nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, zginamy i zlepiamy ciasto. Pierogi gotujemy po wypłynięciu na powierzchnię jeszcze 6 minut.