fot. Hanna Michniewicz/Idziemy
Pierwszego lipca zainaugurowany został sezon na polskie borówki, który potrwa do września. Z tej okazji w całym kraju był obchodzony Dzień Polskiej Borówki. Nie borówki amerykańskiej, choć to właśnie Stany Zjednoczone najbardziej kojarzą się z tym owocem. Nie wszyscy wiedzą, że w Polsce produkuje się 16 tys. ton borówki rocznie, dzięki czemu nasz kraj zajmuje siódme miejsce w światowym rankingu producentów. Około 80 proc. owoców jest przeznaczonych na eksport – trafiają aż do 25 krajów na czterech kontynentach.
Podczas uroczystych obchodów Dnia Polskiej Borówki symbolicznej pierwszej degustacji w tym sezonie dokonało najmłodsze dziecko: 10-miesięczny Maciuś Chromiński, syn plantatorów z Mazowsza. Organizatorzy przekonywali, że borówki to zdrowe „słodycze”, które można jeść zamiast cukierków, jako przekąskę, a także jako dodatek do różnego rodzaju potraw.
– Od trzech lat organizujemy w restauracjach w całej Polsce Weekendy Borówkowe, poprzez które chcemy pokazywać społeczeństwu, że borówka to nie tylko owoc deserowy. Może mieć zastosowanie w daniach wytrawnych, obiadowych, np. jako farsz do mięsa – mówi Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
W tym roku podczas Weekendu Borówkowego jedna z restauracji serwowała takie potrawy jak chłodnik borówkowy z miętą, pierś z kurczaka w sosie mole z borówkami, sałata z kaczką, malinami i borówkowym winegretem, a do tego lemoniada borówkowo-imbirowa z nutą bazylii. W ramach zaś zeszłorocznej edycji, w konkursie dla kucharzy startowały m.in. pierogi z serem i borówkami, roladka z kurczaka z nadzieniem borówkowym, placuszki jaglane z borówkami czy tagiatelle z sosem jogurtowo-borówkowym.
Borówki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Spośród wszystkich warzyw i owoców to właśnie one zawierają najwięcej przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Jak podkreśla dietetyk Anna Radowicka, borówki mają działanie antynowotworowe, obniżają ciśnienie krwi, redukują zły cholesterol, pomagają utrzymać dobrą pamięć i koncentrację, zapobiegają cukrzycy, regenerują wzrok, pomagają przy zatruciach trawiennych, a także poprawiają wygląd skóry.
SAŁATKA Z BORÓWKAMI
Składniki: 200 g rukoli lub świeżego szpinaku, 100 g borówek, 200 g pieczonej piersi z indyka, ½ awokado, ½ papryki, ¼ melona, 3 łyżki pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania: Warzywa i owoce umyć i osuszyć. Obrane awokado, melon, paprykę i mięso z indyka pokroić w kostkę, wymieszać z rukolą i borówkami. Z oliwy, miodu i octu jabłkowego przyrządzić sos i polać nim wszystkie składniki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Można podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą kuskus.