29 marca
piątek
Wiktoryna, Helmuta, Eustachego
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Aromaterapia

Ocena: 4.7
2056

Aromaty zapamiętujemy raz na zawsze i są one w stanie przywołać w mgnieniu oka skojarzone z nimi wspomnienie.

fot. Barbara Wiśniowska

Który spacer bardziej by się nam spodobał: przez zakorkowane miasto, w którym słońca nie widać przez kłęby spalin, czy przez stary las pełen drzew, gdzie wzdłuż ścieżki kwitną i pachną konwalie, a w koronach drzew śpiewają ptaki?

Dlaczego aromaterapia działa? Może się na to składać kilka czynników. Stymuluje zmysły i emocje. Aromaty to konkretne substancje chemiczne, które mogą spowodować prędkie reakcje organizmu. Ileż to razy słyszałam opowieści, że ktoś dostał napadu kolki żółciowej, gdy tylko poczuł zapach smażonego kotleta. Enzymy trawienne albo żółć mogą wydzielać się już w ramach przygotowań do trawienia, jeszcze przed jedzeniem. Wyobraźmy sobie soczystą cytrynę. Przekrawamy ją na pół, wyciskamy kilka kropel na łyżeczkę i zamierzamy spróbować soku. Nasze ślinianki pracują już od dawna, choć tak naprawdę nie było żadnej cytryny.

Aromaty zapamiętujemy raz na zawsze i są one w stanie przywołać w mgnieniu oka skojarzone z nimi wspomnienie. To dlatego agenci nieruchomości rozpylają w sprzedawanych mieszkaniach zapach szarlotki, a klienci czują się w tych mieszkaniach miło, jak w dzieciństwie u babci.

Są badania naukowe świadczące o tym, że zapachy cytrusów zwiększają produkcję serotoniny, odpowiedzialnej za dobry nastrój, poprawiają koncentrację, relaksują i redukują stres. Dlaczego by z tego nie skorzystać? Ciekawym pomysłem jest dodanie cytrusowego aromatu do zwykłego rosołu.

Liście limonki kafir pochodzą z południowo-wschodniej Azji i łączą w sobie aromat cytryny, mandarynki i limonki. Ich owoce są podobne do piłeczki i mają pomarszczoną skórkę. Cytrusy wielu z nas dobrze się kojarzą: z letnią wycieczką lub ze świętami.

Zapachy jedzenia są dużo lepsze niż sztuczne świeczki i dezodoranty. Dają nam też pewność, że nie zawierają toksycznych konserwantów.

ROSÓŁ Z LIŚĆMI LIMONKI

Składniki: 2 udka kurczaka | 3–4 liście limonki kafir | pęczek włoszczyzny | cebula | łyżeczka masła klarowanego | kilkucentymetrowe kłącze imbiru | 200 g makaronu | czubata łyżeczka soli

Sposób przygotowania: Mięso z imbirem i liśćmi limonki gotujemy przez co najmniej półtorej godziny. Cebulę szklimy przez minutę na maśle klarowanym. Pokrojone warzywa, cebulę, sól dodajemy do garnka na ostatnie 8 minut. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy makaron (opcjonalnie w osolonej wodzie). Cedzimy makaron. Z rosołu wyciągamy mięso i liście.

  Idziemy nr 22/2023

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:
- Reklama -

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 29 marca

Wielki Piątek
Dla nas Chrystus stał się posłusznym aż do śmierci, i to śmierci krzyżowej.
Dlatego Bóg wywyższył Go nad wszystko i darował Mu imię ponad wszelkie imię.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 18, 1 – 19, 42
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane artykuły



Najwyżej oceniane artykuły

Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter