18 kwietnia
czwartek
Boguslawy, Apoloniusza
Dziś Jutro Pojutrze
     
°/° °/° °/°

Nazwy potraw azjatyckich

Ocena: 0
820

Przyjrzyjmy się dziś grupie wyrazów obcych – mniej lub bardziej przyswojonych i częściej bądź rzadziej stosowanych przez Polaków – a związanych z kuchnią i jedzeniem.

fot.pixabay.com/CC0

Przed tygodniem, pisząc ogólnie o nowszych zapożyczeniach, podkreślałem, że wbrew dość powszechnemu odczuciu do polszczyzny trafiają współcześnie nie tylko wyrazy i wyrażenia z języka angielskiego, choć rzeczywiście jest on obecnie najważniejszym źródłem różnego typu zapożyczeń. Jednakże choćby dzięki mediom, ale też podróżom, Polacy przyswajają również liczne określenia z innych języków – także takie, które dotyczą szeroko rozumianej sfery kulinariów. Przyjrzyjmy się dziś grupie takich właśnie wyrazów obcych – mniej lub bardziej przyswojonych i częściej bądź rzadziej stosowanych przez Polaków – a związanych z kuchnią i jedzeniem.

Rosnąca popularność restauracji serwujących potrawy azjatyckie sprawiła, że do słownika wielu współczesnych użytkowników polszczyzny trafiły, takie słowa, jak np.:
bánh mì – ‘rodzaj wietnamskiej bagietki z mąki pszennej i ryżowej, nadziewanej kiszoną marchewką, rzodkwią japońską, ogórkiem, papryczkami chili, kolendrą, majonezem, tofu oraz innymi składnikami’,
chirashi-zushi – ‘rodzaj japońskiej potrawy sushi, podawanej w miseczce lub drewnianym pudełku, złożonej z pokropionego octem ryżu i ułożonych na nim różnorodnych składników: owoców morza, grzybów shiitake, krewetek, warzyw czy sera tofu’,
daikon – ‘rzodkiew japońska, warzywo popularne w kuchni azjatyckiej’,
dashi – ‘tradycyjny japoński bulion z ryb i wodorostów, wykorzystywany m.in. jako składnik zupy miso-shiru’,
kamaboko – ‘pasta rybna zagęszczona skrobią, formowana w wałeczki, gotowana na parze i krojona w plastry’,
kimchi – ‘tradycyjna potrawa koreańska w postaci sałatki na bazie sfermentowanej lub kiszonej kapusty’,
laksa – ‘azjatycka zupa z makaronem, przygotowana na bazie mleczka kokosowego i pasty z czerwonego curry’,
miso – ‘tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi, ryżu i drożdży, używana jako składnik wielu dań lub dodatek do nich’,
nori – ‘japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów, najczęściej z rodzaju Porphyra z gromady krasnorostów’,
onigiri – ‘rodzaj japońskiej kanapki z ryżu uformowanego w trójkąt lub owal oraz dodatku warzyw, mięsa lub ryb, zwykle owiniętej w wodorosty’,
pad thai – ‘rodzaj potrawy tajskiej złożonej z makaronu ryżowego smażonego w sosie rybnym, kawałków sera tofu i krewetek lub mięsa kurczaka, zwykle podawanej ze świeżym szczypiorkiem, kiełkami bambusa, rozdrobnionymi orzechami ziemnymi, płatkami suszonego chili i cząstkami limonki’,
ramen – ‘japoński rosół na bazie wieprzowiny, z makaronem pszennym, jajkiem na twardo, sosem sojowym i warzywami’,
ch?sh?-r?men – ‘plastry pieczonej wieprzowiny podawane w misce z kluskami’,
tom yum – ‘rodzaj ostro-kwaśnej tajskiej zupy z grzybami, trawą cytrynową i krewetkami lub mięsem kurczaka’,
tonkatsu – ‘japońska potrawa, składająca się z panierowanego, smażonego na głębokim tłuszczu wieprzowego kotletao grubości od jednego do dwóch centymetrów, pokrojonego na kawałki o wielkości jednego kęsa, dogodne do zjedzenia i ujęcia pałeczkami,
wakame – ‘undaria pierzastodzielna (undaria pierzasta), gatunek glonu (brunatnicy) wykorzystywany w kuchni japońskiejjako warzywo’.

Przyznam na koniec, że nie jestem miłośnikiem kuchni azjatyckiej, jednak z zainteresowaniem wyszukuję i staram się zapamiętywać nazwy charakterystycznych dla niej potraw. Może i Państwu ten minisłowniczek pomoże w wyborze potrawy, gdy już po otwarciu restauracji zechcą Państwo odwiedzić np. jakiś bar sushi.

Idziemy nr 09 (800), 24 lutego 2021 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ:

DUCHOWY NIEZBĘDNIK - 17 kwietnia

Środa, III Tydzień wielkanocny
Każdy, kto wierzy w Syna Bożego, ma życie wieczne,
a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym.

+ Czytania liturgiczne (rok B, II): J 6, 35-40
+ Komentarz do czytań (Bractwo Słowa Bożego)

ZAPOWIADAMY, ZAPRASZAMY

Co? Gdzie? Kiedy?
chcesz dodać swoje wydarzenie - napisz
Blisko nas
chcesz dodać swoją informację - napisz



Najczęściej czytane komentarze



Blog - Ksiądz z Warszawskiego Blokowiska

Reklama

Miejsce na Twoją reklamę
W tym miejscu może wyświetlać się reklama Twoich usług i produktów. Zapraszamy do kontaktu.



Newsletter